Studentenwerving in 2035? We Know Public organiseerde een interactieve workshop | We Know Public

Studentenwerving in 2035? We Know Public organiseerde een interactieve workshop

6 juli 2023

We Know Public bracht op dinsdag 4 juli professionals uit het hoger onderwijs bij elkaar. In De Koepel in Haarlem werd het een dynamische middag waarop de aanwezigen in een activatieworkshop aan de slag gingen met het prikkelende vraagstuk: Hoe ziet het werven van studenten er in 2035 uit?

Om ons nog beter te verdiepen in onze doelgroep én onze doelgroep een leerzame middag aan te bieden, organiseren wij als We Know Public regelmatig evenementen. Hierbij richten we ons op specifieke sectoren en voor het meest recente evenement stond het hoger onderwijs centraal. Zoals wel vaker was ook voor dit evenement De Koepel onze uitvalbasis. Deze voormalig gevangenis is stijlvol gerenoveerd en inmiddels uitgegroeid tot een bruisende plek waar cultuur, onderwijs en het bedrijfsleven van Haarlem samenkomen, zo bleek op deze dinsdagmiddag eens te meer.

Vanaf 14:30 uur stroomden de eerste gasten binnen voor een hapje en een drankje. Een halfuurtje later nam onze Joep van de Voort (Manager Werving & Selectie) het openingswoord. Joep heette de afgevaardigden van verschillende hogescholen, waaronder InHolland en Driester, welkom en introduceerde gastspreker Mark Schipper. 

Mark is trendonderzoeker en heeft met Trend Mark zijn eigen trendbureau. In een klein uurtje gaf Mark een uitgebreide en leerzame presentatie waarin hij de aanwezigen zes belangrijke trends presenteerde. Mark gaf uitleg en context bij de trends Polariserend Leven, Feminisering, Flexibel Leven, Samenredzaamheid, Robotisering en Circulair Leven. Vervolgens werden de aanwezige gasten aangespoord om met de zojuist opgedane kennis en inspiratie op zoek te gaan naar toepassingen van deze trends op het vraagstuk ‘Hoe ziet het werven van studenten er in 2035 uit?’

Aan de slag
Er ontstond een leuke dynamiek, waarbij zowel bekenden als onbekenden met elkaar aan het brainstormen sloegen en zo gezamenlijk tot nieuwe ideeën kwamen. In diverse groepen kwamen de aanwezigen tot creatieve input en werden in een mum van tijd toepassingen bedacht op het vraagstuk over toekomstige studentenwerving. Na deze bondige, maar goede creatieve sessie werden de verschillende ideeën door de groepen gepresenteerd. Van een studiekeuzecheck door middel van een game, het werven van studenten op festivals of zelfs een soort Tinder waarop studenten erachter zouden komen met welke studie zij matchen; ideeën die inspeelden op de door Mark gepresenteerde trends waren er in vele soorten en maten. 

Na afloop keek gastspreker Mark dan ook met een goed gevoel terug op de workshop. “Het is voor mij altijd heerlijk om voor een groep mensen te spreken die hun vak serieus nemen en naar de toekomst willen kijken. Ik geef slechts de trends, maar vervolgens moet de groep er zelf mee aan de slag gaan. Dat ging goed en het was erg leuk om de verschillende uitkomsten te horen. De interactie en dynamiek in de groep waren ook goed. Voor mij is het altijd een maatstaf als er veel gepraat en gelachen wordt. Dat geeft mij het gevoel dat mensen inspiratie hebben opgedaan en na deze workshop nieuwe dingen met zich mee zullen nemen.”

Mooie middag
Ook Marjolein, op de workshop aanwezig namens InHolland Alkmaar, was na afloop positief. “Ik vond het heel interessant. Het was leuk om al die trends op een rijtje te zien en dat prikkelt mij ook om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Met name het gedeelte over Circulair Leven vond ik sterk. Duurzaamheid is voor onze Hogeschool één van de belangrijkste pijlers, dus het is leerzaam om hier meer over te horen en te kunnen bedenken hoe we dit nog beter kunnen inzetten in onze studentenwerving.”

Jürgen en Jeroen, die gezamenlijk namens Driestar Hogeschool op het event waren afgekomen, vonden het eveneens geslaagd. “Ik vond het een mooie middag. Het was leuk om mensen van andere scholen te ontmoeten en ik heb ook zeker veel inspiratie opgedaan”, aldus Jürgen, waarna Jeroen hem aanvult. “Het is inderdaad leuk om mensen te spreken van andere Hogescholen die je normaal gesproken eigenlijk niet spreekt. We hebben allemaal dezelfde missie en lopen tegen dezelfde problemen aan, maar iedereen heeft daar een eigen visie op. Het is heel leerzaam om daar gezamenlijk over te sparren. Zo ontstaan er ook nieuwe ideeën.”


Ook wij kijken terug op een geslaagde middag. Onder het genot van een borrel werd de workshop ontspannen afgesloten. Wil jij op de hoogte blijven van onze toekomstige evenementen of kunnen wij je ergens ander bij helpen? We komen graag met je in contact.
 

Kun je de geschikte vacature niet vinden?

Meld je aan voor een Jobalert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.